Balsamico – nebo přesněji aceto balsamico di Modena – je mnohem víc než jen ocet. Je to chuťová esence severní Itálie, výsledek trpělivosti, tradice a lásky k řemeslu, která se v rodinách předává po generace. A také lahůdka, která dokáže i obyčejný salát proměnit v gurmánský zážitek.
Co je vlastně balsamico?
Existují dva hlavní druhy:
Tradiční balsamico (Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP)
- vyrábí se pouze z hroznového moštu, který se pomalu vaří a pak zraje nejméně 12 let v dřevěných sudech. Je husté, sladkokyselé, komplexní a velmi drahé.
Balsamico di Modena IGP
- je běžnější varianta, vyrábí se z moštu i vinného octa, často s přídavkem karamelu a jiných složek. IGP znamená "chráněné zeměpisné označení" a zaručuje, že výroba proběhla v oblasti Modeny.
Jak a kde se používá?
Balsamico je mimořádně všestranné. Používá se:
- na saláty, grilovanou zeleninu či carpaccio,
- k sýrům (např. parmazánu nebo burratě),
- na ovoce - hlavně jahody a fíky,
- a dokonce i na zmrzlinu nebo do koktejů.
Kde ochutnat to nejlepší?
Modena a Reggio Emilia jsou centry výroby. Mnohé „acetaie" (tradiční výrobny) nabízí ochutnávky a prohlídky - dozvíte se vše o sudech z třešně, moruše či kaštanu, a o tom, jak se chuť roky vyvíjí.
Tip pro cestovatele
Chcete si přivést pravé balsamico? Hledejte označení DOP (chráněné označení původu) nebo IGP a pozorně čtěte složení. Skutečné balsamico má jen hroznový mošt (u DOP) nebo mošt + vinný ocet (u IGP). Vyhněte se produktům, kde první složkou je voda nebo karamel.🍇