TORRONE: Italská sladká tradice - Consultour - specialista na Itálii
28. listopadu 2025

TORRONE: Italská sladká tradice

Sladkost s historií starší než Itálie samotná

Torrone patří mezi nejstarší vánoční dobroty Apeninského poloostrova. Jeho kořeny sahají až do středověku a možná ještě dál — existují teorie, že byl inspirován arabskými sladkostmi přivezenými na Sicílii. V Itálii se však stal natolik populárním, že v každém regionu získal vlastní podobu, chuť i příběh. Torrone je symbolem sváteční štědrosti, tradičních trhů a rodinných stolů, kde jeho vůně medu a vanilky patří do zimní atmosféry stejně jako světýlka na stromku.

Co vlastně torrone je?
Torrone je sladká pochoutka připravená z medu, cukru a vaječných bílků, do kterých se přidávají pražené oříšky. V Itálii jde nejčastěji o mandle, pistácie nebo lískové oříšky, ale existují i moderní varianty bez ořechů či s čokoládovou polevou. Výsledkem je hmota, která se nechá ztuhnout do podoby nugátu – buď měkkého, jemného a vláčného, nebo naopak tvrdého, křupavého a výrazně aromatického. Torrone je typickou součástí zimního období a bývá spojován hlavně s Vánoci, ale v mnoha městech se podává i během místních slavností.

vered caspi qRE OpbVPR8 unsplash

Měkký nebo tvrdý? Regiony určují styl
Každá část Itálie si torrone přizpůsobila po svém. Na severu, zejména v Piemontu a Lombardii, převládají varianty měkké a jemné, často s vanilkovou nebo citronovou vůní. Na jihu, především v Kampánii, Kalábrii a na Sicílii, je typický torrone tvrdší, křupavější a někdy i obalený v čokoládě. Právě regionální rozmanitost dělá z této sladkosti něco víc než jen dezert – je to malá ochutnávka kulturních rozdílů, které spojují celou Itálii.

Torrone na italských trzích a zimních slavnostech
Největší popularitu získává torrone během prosince, kdy se objevuje na vánočních trzích a pouličních slavnostech. Každé město má své speciality a obchodníci lákají kolemjdoucí vůní medu, karamelu a pražených mandlí. Návštěvníci si mohou vybrat mezi klasickými kostkami, měkkými plátky nebo modernějšími verzemi s čokoládou či sušeným ovocem. Některé rodiny si torrone připravují i doma, aby si zachovaly tradici předávání receptů z generace na generaci.

Sladkost, která spojuje zimní Itálii
Torrone není jen cukrovinka – je to připomínka italské rodinné atmosféry, sváteční pohody a radosti z drobných tradic. Ať už si ho dáte v podobě měkkého vanilkového řezu nebo křupavého oříškového bloku, vždy přináší kousek pravé Itálie. Pro návštěvníky představuje ideální suvenýr, protože se dobře přenáší, dlouho vydrží a nabízí tu nejlahodnější podobu zimy, jakou může Itálie nabídnout.

Zdroj: unsplash.com

Newsletter

Buďte vždy informováni o akcích, slevách a novinkách z naší cestovní kanceláře