PARMA FOOD MUSEUMS - Consultour - specialista na Itálii
3. července 2025

PARMA FOOD MUSEUMS

Cesta za chutěmi - od sýra po olivy

Emilia-Romagna je proslulá svou gastronomií, ale v provincii Parma existuje něco výjimečného - síť Food Museums, která vás provede historií, kulturou a výrobními procesy nejslavnějších místních produktů. Jedná se o autentický zážitek pro všechny smysly - chuť, vůni i vizuální vjem.

1. Parmigiano Reggiano Museum (Soragna)
V bývalém mléčném závodě z 19. století u hradu Meli-Lupi se dozvíte, jak se tento „král sýrů“ vyrábí: od dojícího procesu přes zrání až po prodej. Expozice je bohatá na staré nástroje, dobové fotografie a osvědčené tipy pro správnou degustaci.

elio santos 5t74Jkb00 8 unsplash


2. Parma Ham Museum (Langhirano)
Nachází se v impozantní hale bývalého tržiště dobytka a vypráví příběh prosciutta - od plevelových prasat po salmorazmortování a zrání. Osm tematických částí zmapuje krajinu, chov prasat (včetně černé modenské rady), sůl, řemeslo řezníků i techologie.

Snímek obrazovky 2025 06 26 153844


3. Felino Salami Museum (Felino)
Skrytý v podzemních prostorách hradu Felino, toto muzeum slaví výrobu slavného salámu Felino. Provede vás historií, řemeslnými postupy, domácí výrobou a marketingem salámů, včetně spojení s kultem sv. Antonína, ochránce řezníků.

Snímek obrazovky 2025 06 26 154000


4. Culatello di Zibello Museum (Polesine-Zibello)
V renesančním komplexu Antica Corte Pallavicina se procházíte historií výroby culatella, delikatesy vznikající díky mlze v údolí řeky Po. Rodina Spigaroli předává tajemství zrání a tradiční postupy.

5. Tomato & Pasta Museums (Corte di Giarola, Collecchio)
V unikátním prostředí středověkého statku se nacházejí dvě spojené expozice:

  • Tomato Museum: sedm částí sleduje cestu rajčete od Ameriky přes zavedení konzervárenských technologií v 19. století po balení a reklamu
  • Pasta Museum: vypráví příběh semoliny a těstovin; ukazuje mlýnské stroje, ruční nástroje, různé tvary a dokonce spojuje pastu s uměním

Obě muzea jsou vybavena interaktivními ukázkami, ochutnávkami a kuchyňskými kurzy pro všechny věkové kategorie.

hello aesthe unuglMz7xW8 unsplash


6. Wine Museum (Sala Baganza)
Umístěný pod zámeckými sklepy rojů historie od starověkého vinařství po moderní techniky. Návštěvníci projdou archeologickými nálezy, ukázkami nádob, estetickými odkazy i ochutnávkami vín z Colli di Parma.

7. Porcini Mushroom Museum (Borgo Val di Taro)
Dvoukomplexová expozice věnovaná houbě porcino s chráněným označením EU. Provede vás lesním prostředím, sběrem, sušením i lidovými zvyky, literaturou a kuchyní kolem této aromatické houby.

8. Olive Oil Museum (San Secondo Parmese)
V ranciu Orsi Coppini se dozvíte o historických i moderních technikách lisování oliv, od jednoduchých dřevěných listů po centrifugy, a to vše v malebném prostředí bývalého statku.

Zdroj: italia.it, unsplash.com

Newsletter

Buďte vždy informováni o akcích, slevách a novinkách z naší cestovní kanceláře