Emilia-Romagna je proslulá svou gastronomií, ale v provincii Parma existuje něco výjimečného - síť Food Museums, která vás provede historií, kulturou a výrobními procesy nejslavnějších místních produktů. Jedná se o autentický zážitek pro všechny smysly - chuť, vůni i vizuální vjem.
1. Parmigiano Reggiano Museum (Soragna)
V bývalém mléčném závodě z 19. století u hradu Meli-Lupi se dozvíte, jak se tento „král sýrů“ vyrábí: od dojícího procesu přes zrání až po prodej. Expozice je bohatá na staré nástroje, dobové fotografie a osvědčené tipy pro správnou degustaci.
2. Parma Ham Museum (Langhirano)
Nachází se v impozantní hale bývalého tržiště dobytka a vypráví příběh prosciutta - od plevelových prasat po salmorazmortování a zrání. Osm tematických částí zmapuje krajinu, chov prasat (včetně černé modenské rady), sůl, řemeslo řezníků i techologie.
3. Felino Salami Museum (Felino)
Skrytý v podzemních prostorách hradu Felino, toto muzeum slaví výrobu slavného salámu Felino. Provede vás historií, řemeslnými postupy, domácí výrobou a marketingem salámů, včetně spojení s kultem sv. Antonína, ochránce řezníků.
4. Culatello di Zibello Museum (Polesine-Zibello)
V renesančním komplexu Antica Corte Pallavicina se procházíte historií výroby culatella, delikatesy vznikající díky mlze v údolí řeky Po. Rodina Spigaroli předává tajemství zrání a tradiční postupy.
5. Tomato & Pasta Museums (Corte di Giarola, Collecchio)
V unikátním prostředí středověkého statku se nacházejí dvě spojené expozice:
Obě muzea jsou vybavena interaktivními ukázkami, ochutnávkami a kuchyňskými kurzy pro všechny věkové kategorie.
6. Wine Museum (Sala Baganza)
Umístěný pod zámeckými sklepy rojů historie od starověkého vinařství po moderní techniky. Návštěvníci projdou archeologickými nálezy, ukázkami nádob, estetickými odkazy i ochutnávkami vín z Colli di Parma.
7. Porcini Mushroom Museum (Borgo Val di Taro)
Dvoukomplexová expozice věnovaná houbě porcino s chráněným označením EU. Provede vás lesním prostředím, sběrem, sušením i lidovými zvyky, literaturou a kuchyní kolem této aromatické houby.
8. Olive Oil Museum (San Secondo Parmese)
V ranciu Orsi Coppini se dozvíte o historických i moderních technikách lisování oliv, od jednoduchých dřevěných listů po centrifugy, a to vše v malebném prostředí bývalého statku.
Zdroj: italia.it, unsplash.com