BOLOŇSKÉ ŠPAGETY: Tajemství pomalu tažené omáčky z Bologni - Consultour - specialista na Itálii
15. října 2025

BOLOŇSKÉ ŠPAGETY: Tajemství pomalu tažené omáčky z Bologni

Odkud opravdu pochází boloňské špagety?

Kdo by neznal špagety po boloňsku – oblíbený pokrm, který se stal symbolem italské kuchyně po celém světě. Hustá masová omáčka, provoněná rajčaty a kořenovou zeleninou, na talíři s hromadou špaget... Jenže Italové by se nad tímto spojením možná trochu pousmáli. Ve skutečnosti totiž tradiční recept z Bologni se špagetami nemá nic společného.

Ragù alla bolognese – pravá chuť Bologni
V samotné Bologni se připravuje ragù alla bolognese, tedy masová omáčka z mletého hovězího masa, pancetty, cibule, mrkve, celeru, bílého vína a rajčatového protlaku. Omáčka se vaří velmi pomalu, někdy i několik hodin, aby získala svou typickou jemnou chuť a hustou konzistenci.Tradičně se však tato omáčka nepodává se špagetami, ale s čerstvými vaječnými těstovinami tagliatelle, které lépe zachytí husté maso a omáčku. V některých částech regionu se ragù servíruje i s lasagnemi nebo krátkými těstovinami jako tortellini či gramigna.

natalie behn 2eVu7 gBnV0 unsplash


Jak vznikly „špagety po boloňsku“
Oblíbené spaghetti bolognese, jak je známe dnes, se zrodily mimo Itálii, nejspíše v Anglii nebo ve Spojených státech během 20. století. Italští imigranti tehdy přizpůsobovali své recepty dostupným surovinám – místo tagliatelle použili špagety a omáčku často obohatili o více rajčat nebo koření. Postupně se tak zrodila světová varianta, která si sice zachovala italské jméno, ale od původního boloňského ragù se liší.

Kde ochutnat originál
Chcete-li poznat skutečnou chuť Bologni, zamiřte přímo do regionu Emilia-Romagna. V místních trattoriích a osteriích vám naservírují tagliatelle al ragù podle tradičního receptu, který je od roku 1982 dokonce oficiálně registrován u Accademia Italiana della Cucina.

Zdroj: unsplash.com

Newsletter

Buďte vždy informováni o akcích, slevách a novinkách z naší cestovní kanceláře