Na přelomu 19. a 20. století se káva stala oblíbeným nápojem po celé Evropě. Přesto její příprava nebyla ještě příliš praktická – trvala dlouho a chuť byla často těžká a převařená. Italové, kteří si už tehdy potrpěli na silnou a aromatickou kávu, hledali způsob, jak přípravu zrychlit a zároveň získat intenzivnější chuť.
Luigi Bezzera a jeho vynález
Luigi Bezzera byl milánský podnikatel, který miloval kávu a zároveň hledal způsoby, jak ji připravit rychleji a chutněji. V době, kdy lidé museli čekat i desítky minut na uvaření silného nápoje, mu to připadalo jako plýtvání časem. V roce 1901 proto přišel s geniálním řešením: postavil stroj, který využíval tlak páry. Voda se v zařízení ohřála, vytvořená pára pak protlačila horkou vodu skrz jemně mletou kávu. Tento postup zásadně změnil hru – během několika sekund byl hotový malý, ale intenzivní šálek. Tak se zrodilo to, co dnes nazýváme espresso. Bezzera svůj vynález nejen sestrojil, ale také si uvědomil jeho obrovský potenciál. V roce 1905 odkoupil patent podnikatel Desiderio Pavoni, který se postaral o rozšíření přístroje a založil firmu La Pavoni – jednu z nejslavnějších značek kávovarů na světě. Bezzerův nápad se tak dostal z dílny až do kaváren a brzy se stal součástí každodenního života Italů.
Zrod nové kávové kultury
Bezzera svým vynálezem doslova změnil kávovou kulturu. Najednou už nebylo nutné čekat dlouhé minuty, než se káva uvaří – šálek voňavého espressa byl hotový během pár sekund. Tento objev způsobil obrovský rozmach kaváren, zejména v italských městech, kde se espresso stalo symbolem rychlého a zároveň stylového životního stylu.
Itálie – kolébka espressa
Od té doby Italové espresso neustále zdokonalovali a jejich kávovary se staly vyhledávaným artiklem po celém světě. Dnes patří značky jako La Pavoni, Gaggia nebo Faema k legendám kávového průmyslu. Ať už si objednáte espresso v Miláně, Římě či Neapoli, vždy je v něm kus tradice, která začala právě v roce 1901 v Miláně.
Zdroj: unsplash.com