V srdci Jižního Tyrolska, kde se střetává alpská tradice s italskou jemností, vzniká jedna z nejznámějších specialit regionu – Speck Alto Adige PGI. Tato jemně uzená a sušená šunka představuje dokonalou rovnováhu mezi severní a jižní Evropou – spojuje techniku sušení masa typickou pro Alpy s lehkým kouřovým aroma Středomoří. Výsledkem je delikatesa, která se stala symbolem tyrolské gastronomie i životního stylu.
Původ a výroba
Základem je kvalitní vepřové maso, které se ručně upravuje a solí podle starých rodinných receptů. Každý výrobce používá vlastní směs koření – obvykle sůl, pepř, jalovec, rozmarýn a bobkový list. Po naložení následuje lehké uzení bukovým dřevem a dlouhé zrání na horském vzduchu. Během více než pěti měsíců maso ztrácí přibližně třetinu své váhy a získává svou typickou chuť, barvu i vůni.
Výjimečnost a označení PGI
Zkratka PGI (Protected Geographical Indication – chráněné zeměpisné označení) zaručuje, že produkt pochází výhradně z Jižního Tyrolska a splňuje přísná pravidla výroby. Každý kus nese pečeť kvality a číslo výrobce. Tato kombinace čistého alpského vzduchu, tradičních postupů a pečlivé kontroly zaručuje, že Speck Alto Adige PGI je naprosto jedinečný – jemný, aromatický a dokonale vyvážený.

Jak si speck vychutnat
Speck chutná nejlépe nakrájený na tenké plátky, které se doslova rozplývají na jazyku. Tradičně se podává s křupavým žitným chlebem Schüttelbrot, sýrem a sklenkou místního červeného vína. Výborně se hodí i do moderní kuchyně – do těstovin, risotta, salátů nebo na pizzu. Každý způsob podání zvýrazní jinou stránku jeho jedinečného aroma.
Slavnost specku
Každý rok na začátku října se koná v oblasti Kronplatz slavnost Speck Festival – událost, která spojuje gurmány, místní výrobce i milovníky tradic. Návštěvníci zde mohou ochutnat desítky druhů specku, sledovat ukázky řemeslné výroby a užít si atmosféru doplněnou hudbou, vínem a lidovými tanci. Je to oslava poctivého jídla, krajiny a lidí, kteří tuto tradici udržují.
Symbol regionu
Speck Alto Adige PGI není jen potravina – je to kulturní dědictví, které dokonale vystihuje duši Jižního Tyrolska. Každý kousek vypráví příběh o trpělivosti, preciznosti a lásce k řemeslu. Je to chuť, která spojuje hory, přírodu i tradici – a kterou stojí za to ochutnat přímo v místě jejího zrodu.
Zdroje: italia.it, unsplash.com