Molise, jeden z nejmenších a nejméně známých italských regionů, dokáže návštěvníka okouzlit nejen svou krajinou a historií, ale i neobyčejně bohatou kuchyní. Stačí se vydat z Campobassa směrem na sever a každé město vás přivítá jinou specialitou, pevně spjatou s místní tradicí.
Campobasso - hlavní město s královských ragú
Hned v Campobassu vás čekají „cavatielle e carne e puorche", tedy cavatelli s vepřovým masem, a také „crjuoli" - maccheroni alla chitarra. Nechybí ani slavné ragú s brasciolou, což je plátek masa obtočený kolem vařených vajec, šunky a klobásy, pomalu dušený v husté rajčatové omáčce.
Bojano a mozzarella, která putuje po celé Itálii
O necelých 40 kilometrů dál leží Bojano, rodiště jemné mozzarelly fior di latte. Tento sýr se odsud vyváží po celé Itálii a patří k nejoblíbenějším mléčným výrobkům regionu.
Campitello Matese - horská polenta
Pouhých 17 kilometrů od Bojana, v horském středisku Campitello Matese, vás zahřeje talíř polenty. Podává se s domácími klobásami nebo s místní zeleninou a luštěninami, například s fazolemi z Letina.
Isernia - království sladké cibule
Druhá provincie regionu, Isernia, je proslulá svou plochou, jemně sladkou cibulí. Typickým pokrmem je cipollata - velká omeleta s bohatou dávkou této cibule, která provoní celé město.
Pescolanciano a Pietrabbondante - polenta i scattone
Pescolanciano, brána do Horního Molise, nabízí polentu krájenou nití – způsob podávání, který se v Itálii jen tak nevidí. O jedenáct kilometrů dál, v Pietrabbondante, na vás čeká scattone – čerstvé těstoviny s vodou z jejich vaření a sklenkou červeného vína. Tento jednoduchý, ale chutný pokrm najdete i v dalších obcích, jako jsou Torella del Sannio, Poggio Sannita či Bagnoli del Trigno.
Agnone - vánoční chuť domova
Na severu regionu leží Agnone, kde se o Vánocích připravuje zuppa alla Santé - polévka z kuřecího vývaru s masovými kuličkami, pečeným nebo smaženým starším chlebem a místním caciocavallem.
Capracotta - královna pezzaty
Cesta končí v Capracottě, domově pezzaty - dušeného jehněčího nebo skopového masa, spjatéo s pasteveckou tradicí transhumance. Oblíbená je tu také polévka z čočky s bramborami a čekankou. Místní hrdostí jsou i bílé lanýže a sladké kaštany, které dotvářejí chuťový obraz této části Molise.
Tahle trasa je nejen kulinářským zážitkem, ale i cestou k pochopení molisánské identity – zde má každé jídlo svůj příběh, každá surovina svůj původ a každé město svou chuť.
Zdroj: italia.it, unsplash.com