LIGURSKÝ OVČÍ SÝR: Skrytý poklad mezi Alpami a mořem - Consultour - specialista na Itálii
11. srpna 2025

LIGURSKÝ OVČÍ SÝR: Skrytý poklad mezi Alpami a mořem

Ovčí sýr s duší Ligurie

Itálie je známá svou rozmanitou kuchyní, a každý její kout nabízí něco jedinečného. Ligurie – úzký pás země mezi horami a Ligurským mořem – není výjimkou. I když je tato oblast proslulá především bazalkovým pestem, olivovým olejem nebo focaccií, místní sýry si zaslouží stejnou pozornost. A právě ovčí sýry z Ligurie patří k těm nejméně známým, ale o to zajímavějším kulinárním pokladům.

Tradice zakořeněná v horách
Vnitrozemí Ligurie tvoří divoké kopce a horské oblasti, kde se po staletí pasou ovce. Oblasti jako Val d’Aveto, Val di Vara nebo okolí městeček jako Santo Stefano d’Aveto a Varese Ligure jsou známé svou pastýřskou tradicí. Ovce zde mají přístup k pestré alpské flóře, což dává mléku bohatou a jemně aromatickou chuť. Místní farmáři často pracují v malém měřítku, vyrábějí sýr ručně podle starých receptů a s maximálním ohledem na přírodu.

Snímek obrazovky 2025 08 08 085415

Formaggetta di Pecora a další sýrové skvosty
Jedním z typických sýrů z ligurského ovčího mléka je Formaggetta di Pecora, malý kulatý sýr vyráběný tradičně jen z ovčího mléka, často bez přidaných konzervantů. Jeho chuť se mění v závislosti na době zrání – čerstvý je jemný, mírně nasládlý, zatímco vyzrálý má výraznější, téměř pikantní charakter. Dalším zajímavým produktem je pecorino delle valli liguri, tvrdší ovčí sýr s delší dobou zrání, který se skvěle hodí k červenému vínu a čerstvému chlebu. Ve vysokohorských oblastech můžete také ochutnat varianty s bylinkami, pepřem nebo dokonce s lanýži.

Jak se používá v ligurské kuchyni
Ovčí sýry z Ligurie nejsou jen lahůdkou k vínu – místní je s oblibou začleňují i do každodenní kuchyně. Mladší, jemnější sýry se podávají s medem, olivami nebo sušeným ovocem jako předkrm, zatímco vyzrálejší typy se strouhají na těstoviny nebo se zapékají do plněných zelenin, typických pro ligurský venkov. Výborně chutnají i v kombinaci s čerstvým chlebem, sušenými rajčaty a sklenkou místního červeného vína. Na farmách a v horských hostincích vám ho často nabídnou i teplý – lehce rozpečený na grilu, doplněný bylinkami nebo kapkou domácí marmelády.

Kde ochutnat?
Tyto sýry běžně nenajdete v supermarketech ani na velkých trzích – jsou doménou malých farem a lokálních producentů. Pokud se vydáte na venkov Ligurie, navštivte některý z místních agriturismů, farmářských trhů nebo se zeptejte v horských hostincích. Právě tam ochutnáte sýr, který neputoval přes půl Evropy, ale který voní po loukách a tradici.

Ideální dárek i gurmánský zážitek
Ligurian sheep’s milk cheese je nejen lahodnou pochoutkou, ale i výjimečným suvenýrem pro milovníky italské gastronomie. Přivezte si domů kousek tohoto sýra – spolu s kvalitním olivovým olejem a pestem z Genovy – a oživte své vzpomínky na cestu do Ligurie třeba při sklence vína na vlastní terase.

Zdroje: italia.it, unsplash.com

Newsletter

Buďte vždy informováni o akcích, slevách a novinkách z naší cestovní kanceláře