Kdo by si dnes dokázal představit zmrzlinu bez křupavého kornoutu? Přitom tento nápad má své kořeny právě v Itálii – zemi, která nám dala nejen pizzu, těstoviny a espresso, ale také jednu z nejikoničtějších forem podávání gelata.
Neapolský začátek
V 19. století v Neapoli se objevily první recepty na zmrzlinu podávanou v oplatce. V tehdejších kuchařkách z roku 1888 najdeme zmínky o sladkých, tenkých oplatkách, do kterých se vkládala kopečková zmrzlina. Bylo to nejen praktické, ale i elegantní – host si mohl pochoutku vychutnat bez lžičky a navíc oplatku sníst.
Ohlas po celém světě
Myšlenka se rychle ujala i za hranicemi Itálie. Zmrzlináři z Apenninského poloostrova, kteří emigrovali do Francie, Německa či Spojených států, s sebou nesli nejen recepty na gelato, ale i tento originální způsob servírování. Největší popularitu pak kornout získal na počátku 20. století, kdy se stal doslova hitem světových výstav.
Kornout jako symbol léta
Dnes je kornout symbolem léta, dovolených a bezstarostných chvil. Ať už si dáte kopeček pistáciové v římské uličce, nebo jahodovou zmrzlinu na pobřeží Amalfi, můžete si při každém kousnutí připomenout, že za tímto nápadem stojí právě Italové.
Zdroj: unsplash.com