HISTORIE NA TALÍŘI: SALUMI A ITALSKÉ UZENINY - Consultour - specialista na Itálii
10. května 2025

HISTORIE NA TALÍŘI: SALUMI A ITALSKÉ UZENINY

Historie na talíři: Salumi – umění italských uzenin s vůní tradice

Dnes se ponoříme do voňavého světa italských uzenin, známých pod souhrnným názvem salumi. Tyto delikatesy, od jemného prosciutta po pikantní salámy, jsou nedílnou součástí italské gastronomie a nesou v sobě staletí tradice, řemeslné zručnosti a regionálních specifik. Připravte se na cestu za chutí, kde se snoubí maso, sůl, koření a trpělivost.

Od prostého konzervování k delikatesám: Počátky výroby salumi

Výroba uzenin má v Itálii hluboké kořeny, sahající až do dob před římskou říší. Konzervování masa solením a sušením bylo nezbytné pro přežití, a postupem času se z této nutnosti stalo umění. Římané si uzenin velmi cenili a konzumovali je při různých příležitostech. Existují doklady o různých typech sušených a solených mas, které byly součástí jejich stravy.

S pádem říše se znalosti a techniky výroby salumi udržely v venkovských komunitách a klášterech. Každý region, s ohledem na své klimatické podmínky a dostupnost surovin, vyvinul unikátní metody a receptury, které se předávaly z generace na generaci.

michael fousert rFvTCqHvLbo unsplash

Ikony italských uzenin: Příběhy chutí a původu

Pojďme si přiblížit některé z nejznámějších italských salumi a jejich charakteristiky:

  • Prosciutto: Italská sušená šunka, která se vyrábí z vepřové kýty. Existují dvě hlavní chráněná označení původu (DOP):

    • Prosciutto di Parma: Jemná, nasládlá chuť, zraje minimálně 12 měsíců v oblasti Parmy.
    • Prosciutto di San Daniele: Vyrábí se v regionu Friuli-Venezia Giulia, má jemnější a delikátnější chuť. Kvalitní prosciutto se krájí na velmi tenké plátky a vychutnává se samotné nebo s melounem či fíky.
  • Salame: Široká škála sušených salámů, které se liší druhem masa (vepřové, hovězí, zvěřina), hrubostí mletí, přidaným kořením (česnek, pepř, fenykl, chilli) a dobou zrání. Každý region má své vlastní speciality, například Salame Milano (jemně mletý), Salame Felino (typický pro oblast Parmy), Salame Calabrese (pikantní z Kalábrie) a mnoho dalších.

  • Mortadella: Velká, jemně mletá vařená klobása z vepřového masa s kousky vepřového tuku (lardelli). Pochází z Boloně a má jemnou, lehce kořeněnou chuť. Je typická pro region Emilia-Romagna.

  • Coppa (Capocollo): Sušená vepřová krkovice, která se marinuje v soli a koření a poté zraje. Má bohatou, lehce nasládlou a kořeněnou chuť. Existují regionální varianty jako Coppa Piacentina (DOP) a Capocollo di Calabria (DOP).

Regionální speciality: Pestrost italského uzenářství

Kromě těchto známých druhů existuje v Itálii mnoho dalších regionálních uzenin, které stojí za ochutnání:

  • Speck (Alto Adige): Lehce zauzená sušená šunka s výraznou chutí.
  • Lardo (různé regiony): Vepřové sádlo, často ochucené bylinkami a kořením, zrající po delší dobu. Slavné je Lardo di Colonnata z Toskánska.
  • 'Nduja (Kalábrie): Měkká, pikantní a roztíratelná vepřová klobása s velkým množstvím chilli papriček.
  • Soppressata (Jižní Itálie): Sušený salám s hruběji mletým masem, často s přídavkem černého pepře a někdy i chilli.
  • Guanciale (Lazio a Umbrie): Sušený vepřový lalok, klíčová ingredience pro pravou pastu carbonara a amatriciana.

Salumi v italské kuchyni: Od předkrmů po hlavní chody

Italské uzeniny jsou nepostradatelnou součástí mnoha pokrmů. Podávají se jako součást antipasti (předkrmů) na prkénkách s sýry, olivami a chlebem. Jsou klíčovou ingrediencí mnoha těstovinových omáček, používají se jako náplně do panini a focacci a někdy se objevují i v hlavních chodech.

Objevte s námi umění italských uzenin!

Chcete se dozvědět více o tradiční výrobě salumi přímo v Itálii? Toužíte ochutnat regionální speciality a setkat se s místními řezníky a výrobci? Ponořte se s námi do voňavého světa italských salumi! Kontaktujte nás a naplánujte si svou cestu za chutí a poznáním!

Newsletter

Buďte vždy informováni o akcích, slevách a novinkách z naší cestovní kanceláře