CHEESE BRA 2025 - Consultour - specialista na Itálii
20. srpna 2025

CHEESE BRA 2025

Festival sýrů a tradic v piemontském Bra

Každé dva roky se malebné městečko Bra v regionu Piemont promění v hlavní město sýrů a gurmánských zážitků. Od 19. do 22. září 2025 se zde uskuteční již patnáctý ročník prestižního festivalu Cheese Bra, který pořádá mezinárodní organizace Slow Food společně s městem Bra a regionem Piemont. Během čtyř dnů ožije historické centrum stánky, vůněmi i hudbou a přivítá stovky producentů a tisíce návštěvníků z celého světa.

Oslava syrového mléka a tradic
Festival je zasvěcen především sýrům z nepasterizovaného mléka, jejichž výroba se váže k tradicím, horským pastvinám a úctě k přírodě. Na náměstích a v uličkách města se představí pastýři, sýraři a affineuři z Itálie i ze zahraničí, ale i výrobci dalších delikates, jako jsou uzeniny, med či tradiční pečivo. Atmosféra je přátelská, živá a doslova pohlcující – návštěvníci mohou nejen ochutnávat, ale také diskutovat přímo s tvůrci a nahlédnout do jejich světa.

Snímek obrazovky 2025 08 18 092654

Téma „There’s a world around“
Letošní ročník se nese v duchu motta „There´s a world around", které vybízí k zamyšlení nad širšími souvislostmi sýrařství. Festival tak neoslavuje pouze chuťové zážitky, ale i udržitelnost, ochranu biodiverzity a propojení tradičních řemesel. Vedle sýra se proto dostává prostor také výrobě vlny, medu, péči o krajinu a starým pasteveckým dovednostem, které mají v době klimatických změn zásadní význam.

Více než ochutnávky
Cheese Bra není jen o tržištích plných vůní a barev, ale také o vzdělávání a sdílení zkušeností. Program zahrnuje workshopy, přednášky, řízené degustace i setkání s odborníky z celého světa. Své místo zde má například i Slow Food Coffee Coalition, která přibližuje příběh kávy od pěstitelů až po šálek na stole. Díky této rozmanitosti si festival získal přezdívku „Burning Man sýrařství“ a v minulých ročnících dokázal přilákat až tři sta tisíc návštěvníků.

Otevřená atmosféra
Výjimečnost celé akce spočívá také v tom, že vstup na festival je zdarma, což ještě více umocňuje jeho otevřenou a přátelskou atmosféru. Placené jsou pouze speciální degustace a vybrané workshopy, které však stojí za návštěvu. Pro zájemce je navíc připravena i řada doprovodných akcí v okolní krajině Roero a v nedaleké Pollenzo, kde sídlí Univerzita gastronomických věd.

Pozvánka do Piemontu
Pokud toužíte poznat Itálii z trochu jiné perspektivy, Cheese Bra 2025 je ideální příležitostí. Spojuje jedinečnou gastronomii, tradice i moderní pohled na udržitelnost a nabízí nezapomenutelný zážitek pro všechny smysly. Malé piemontské město se v září stane pulzujícím centrem chutí, kultur a příběhů, které spojuje láska k sýru a přírodě.

Zdroj: unsplash.com, italia.it

Newsletter

Buďte vždy informováni o akcích, slevách a novinkách z naší cestovní kanceláře