Palermo je městem kontrastů - barokní chrámy stojí vedle pouličních stánků, vůně moře se mísí s vůní smaženého masa a staré arabské trhy pulzují stejně jako před staletími. Právě na jednom z těchto trhů, u stánku paní ´Ninetty´ Cacciatore, známé jako Pani c´a Meusa, ochutnáte jednu z nejslavnějších (a nejautentičtějších) sicilských specialit: pane ca´ meusa - chléb se slezinou.
Co je to vlastně "pane ca’ meusa"?
V překladu doslova „chléb se slezinou", je to pouliční jídlo s hlubokými kořeny v historii Palerma. Pochází z doby, kdy si židovští řezníci směli ponechat zvířecí vnitřnosti - a aby nic nepřišlo nazmar, vznikl jednoduchý, ale výrazný pokrm, který si oblíbili i Sicilané. Dnes se připravuje z vařené a poté osmažené hovězí sleziny a plic, nakrájených na tenké plátky a podávaných v měkké sicilské housce zvané „vasteddi". Může být servírován „schiettu" (čistý - bez ničeho), nebo „maritatu" (ženatý - s přídavkem caciocavalla nebo ricotty).
Chuť, která vás překvapí
Na první pohled (a někdy i přičichnutí) si možná řeknete, že tohle není nic pro vás. Ale první sousto často mění názor. Slezina je jemná, máslová a plná chuti, k tomu sýrový kontrast a křupavé pečivo - výsledek je překvapivě harmonický. Tento pokrm je více než jen jídlo - je to součást palermské identity.
Pani c´a Meusa - instituce ulice
Nejznámější místo, kde tuto specialitu ochutnat, je stánek Antica Focacceria di San Francesco nebo Pani c´a Meusa Porta Carbone, hned u přístavu. Ale legendárním jménem je i Pani Cacciatore, známá jako ´a Signora d´a Meusa - paní slezina. U jejího stánku se denně tvoří fronty místních i turistů, kteří vědí, že tady dostanou ten „pravý" zážitek.
Pravý zážitek
Pane ca´ meusa není pokrm pro každého - ale právě to z něj dělá autentický kulinářský zážitek. Je to doklad sicilské schopnosti využít všechno, co příroda (a zvíře) nabízí, a proměnit to v něco výjimečného. V Palermu je jídlo stále spjato s lidmi, místem a minulostí - a tohle je jeden z nejlepších příkladů.
Zdroj: unsplash.com, italia.it