Ferragosto je veřejný státní svátek slavený každoročně 15. srpna v celé Itálii. Tento den je současně katolickým svátkem Nanebevzetí Panny Marie a uchovává si i své starověké římské kořeny známé jako Feriae Augusti (“Augustovy svátky”).
Původ i ve starověkém Římě
Festival Feriae Augusti byl zaveden císařem Augustem v roce 18 př. n. l. jako období odpočinku po náročných žních a jiných zemědělských pracích. V rámci oslav se pořádaly koňské závody a pracovní zvířata – volové, osli a mulové – byla zdobena květinovými věnci a dostávala volno, aby si mohla odpočinout.
Převzetí církví
S příchodem křesťanství byla tato slavnost z pohanství přenesena na 15. srpna, aby se spojila s křesťanským svátkem Nanebevzetím Panny Marie. Tento krok schválila církevc ve stoletích po návrhu papeže Sergia I. (7. století).
Fascistická transformace
V období Mussoliniho vlády ve 20. letech 20. století se Ferragosto proměnilo v masovou letní rekreaci. Režim zavedl tzv. „treni popolari" – speciální levné vlaky, které umožnily lidem z nižších vrstev cestovat k moři, do hor nebo do historických měst za symbolické ceny. Nabízely jednodenní výlety na vzdálenost 50–100 km nebo třídenní zájezdy do 200 km. Protože jízdenka nezahrnovala jídlo, zrodila se tradice nosit si na cestu vlastní piknik – zvyk, který se v Itálii drží dodnes.
Současné oslavy
Ferragosto je dnes spojen s odpočinkem, výlety a gastronomií. Mnoho Italů odjede na pláž, do hor nebo venkovských oblastí - města v zemi často vypadají téměř prázdná. Obchody, úřady i restaurace bývají uzavřené, některé pak fungují na omezený režim. Typické jsou pikniky, grilování, ohňostroje, venkovní slavnosti, festivaly a slavnostní průvody i náboženská procesí ke cti Panny Marie. Napříkald v Sieně se 16. srpna koná slavný Palio dell´Assunta, jehož součástí je historický průvod a koňský závod, odkazující na starověkou tradici.
Regionální speciality
I gastronomie hraje nezanedbatelnou roli. Například v oblasti Kampánie (u Neapole) se kvůli náboženskému poutnímu výletu do Santuaria della Mater Domini připravuje tradiční palatella panino – chleba plněný marinovanými lilky, česnekem, oreganem, feferonkou a zavináčem z Cetary. Tento pokrm, často doprovázený vínem s broskvemi (Percoche) a chladivým melounem, je oblíbený jak při rodinných oslavách, tak na plážích.
Večeře se liší podle regionu. V některých částech Itálie se podává například cinghiale con polenta (kanec s polentou), bomba di riso plněná holuby, na Sicílii osvěžující dezert gelu di muluna z vodního melounu a v Římě tradiční pollo co i peperoni – dušené kuře s paprikou, často doplněné kousky studeného melounu.
Zdroj: unsplash.com