Itálie v kostce

ITÁLIE

Hlavním městem Itálie je Řím, průmyslovým a obchodním centrem Milán, tradičním centrem jihu Neapol. Počet obyvatel je cca 57 milionů, rozloha 301 tisíc km2. Itálie se dělí na 20 krajů (regioni), z toho 5 má autonomní status. Hlavou italské republiky je prezident, volený na sedmileté funkční období. Oficiálním jazykem je italština a obyvatelé vyznávají katolické náboženství.

MĚNA

Od 28.2.2002 je oficiální italskou měnou euro (1 euro = 100centů), které nahradilo italskou liru.

GEOGRAFICKÁ POLOHA

Itálie (Repubblica Italiana) se nachází v jižní Evropě na Apeninském poloostrově. Na severu hraničí s Francií, Švýcarskem, Rakouskem a Slovinskem. Uvnitř Itálie leží dva městské státy: Vatikán a San Marino. Itálii náleží také dva velké ostrovy ve Středozemním moři – Sardinie a Sicílie, dále ostrov Elba a turisticky hojně navštěvované sopečné ostrovy Ischia a Capri. Italské břehy omývá ze západu Tyrhénské a Ligurské moře, z východu Jaderské moře a z jihu moře Jónské. Celková délka pobřeží je 7600 km. Sever Itálie pokrývají hory, jako jsou Alpy a Apeniny, turisticky nejnavštěvovanější oblastí jsou Dolomity s nejvyšší horou Marmolada. Apeniny se táhnou od Janovské riviéry až po špičku – Apulii, jejich součástí je také sopka Vesuv. Dalšími sopkami jsou Etna a Stromboli. Hospodářsky významná je Pádská nížina, která se rozkládá podél řeky Pád.

lyžařské zájezdy mapa Val di Sole Alta Valtellina Cortina d' Ampezo Civetta Val di Fassa Arraba - Marmolada Tre Valli Alta Badia Val Gardena Valle Isarco Kronplatz Val Pusteria Sappada Val di Fiemme San Martino di Castrozza Paganella Monte Bondone Folgaria Aprica Sestriere Val d' Aosta

PŘÍRODA

Počasí se v různých částech Itálie značně liší a dosahuje extrémních rozdílů od mrazu ve vysokých polohách Alp a Apenin až po polotropická vedra podél pobřeží Ligurského moře a západního pobřeží jihu Itálie. Obecně platí, že jsou v Itálii mírné zimy a horká léta. Směrem k jihu je podnebí sušší a teplejší. Ve městech je nejpříjemněji na jaře a na podzim, kdy teploty nešplhají tak vysoko.

PRŮMYSL A ZEMĚDĚLSTVÍ

Itálie je rozvinutý průmyslově – zemědělský stát, nejrozvinutější v jižní Evropě. Velký rozdíl je mezi průmyslovým severem a zemědělským jihem. Dominuje dopravní strojírenství, dále průmysl elektrotechnický, chemický, textilní, papírenský, potravinářský, průmysl stavebních hmot a výroba železa a oceli. V potravinářství je významná produkce vína, cukru, masa, mléka, sýrů, těstovin, vlny a rybích výrobků. Pěstují se tyto plodiny: obiloviny, kukuřice, rýže, brambory, cukrová řepa, sója, slunečnice, olivy, ovoce a zelenina. Itálie vyniká ve sklizni vinné révy a produkci vína. Chovají se tato zvířata: skot, ovce, prasata, drůbež, koně, osli, kozy a bourci morušoví. Velmi významný je též rybolov. Hlavními zemědělskými oblastmi jsou Pádská nížina, Apulie, Toskánsko, Sicílie a Kampánie.

DOPRAVA

Dopravní síť je kvalitní a hustá. Všechny oblasti země spojuje celkem 6500 km dálnic, dále síť železniční, včetně vysokorychlostních tratí, velká námořní a letecká flotila. Významnými přístavy jsou Janov, Livorno, Neapol, Salerno, Reggio di Calabria, Palermo, Tarent, Bari, Ancona, Terst. Mezi největší letiště patří Řím – Fiumicino – Leonardo da Vinci, Milano – Malpensa, Palermo – Falcone.

CESTOVNÍ RUCH

Itálie patří k nejnavštěvovanějším zemím světa. Turisty přitahují především antické a středověké renesanční památky (Řím, Benátky, Florencie, Pisa), krásné pláže (v podstatě celé pobřeží), hory (Alpy, Apeniny), jezera (Garda, Como, Maggiore), sopky (Etna, Vulcano, Stromboli, Vesuv), venkov (Toskánsko).

STÁTNÍ SVÁTKY

V těchto dnech bývají zavřeny úřady, obchody, průmyslové podniky a další služby.

  • 1. leden – Nový rok (Capodanno)
  • 6. leden - Tři králové (Epifania)
  • Pasquetta - Velikonoční pondělí (pohyblivý svátek)
  • 25. duben - Den osvobození (Festa della Liberazione)
  • 1. květen - Svátek práce (Festa del Lavoro)
  • 2. červen – Založení Italské republiky
  • 15. srpen -Nanebevzetí Panny Marie (Ferragosto)
  • 1. listopad - Svátek všech svatých (Ognissanti)
  • 8. prosinec - Neposkvrněné početí Panny Marie (Immacolata Concezione)
  • 25. prosinec - Narození páně (Natale)
  • 26. prosinec - Svátek sv. Štěpána (Santo Stefano)
Vánoční tradice: V Itálii se ve vánočním období objevuje několik zajímavých tradic – La Befana: Befana je stará ošklivá žena, která přichází 6. ledna (Epifania). Hodným dětem nosí punčochu plnou sladkostí a karamelu. Zlobivým nosí uhlí. Podle tradice přilétá na koštěti. Váže se k ní i další způsob oslavy – v noci z 5. na 6. ledna se na předměstích měst rozhoří slavnostní ohně, uprostřed kterých je dřevěná „Befana“.

Karneval: Začátkem března zaplaví Itálii karnevalové nadšení. Styl oslavy se liší podle města. Nejznámější je zajisté světoznámý karneval v Benátkách, kdy město zaplaví průvod masek.

Jazyk:
oficiálním jazykem je italština, patřící ke skupině románských jazyků, ale v turistických centrech se většinou bez problémů domluvíte anglicky nebo německy. A když se naučíte několik základních slovíček a vět, určitě každého Itala potěšíte a začnou se k vám chovat jinak, protože uvidí, že máte o jejich zemi a mentalitu opravdu zájem.

GASTRONOMIE

Italská kuchyně právem řazena mezi jednu z nejlepších kuchyní světa a je inspirací pro mnoho dalších. Na některých pokrmech si pochutnáte napříč celou Itálií, jiné jsou typické pro daný region.

Jídlo: Proslulými pokrmy jsou pizza, těstoviny, zmrzlina, sýry, pečivo, ryby atd. Velmi oblíbeným jídlem jsou polévky – známá zeleninová Minestrone či pikantní Acquacotta. Maso se nejčastěji připravuje telecí a kuřecí a to hlavně grilované, vařené a dušené. Oblíbené jsou také ryby, které se grilují, pečou i smaží spolu s nejrůznějším kořením, vyhlášené jsou i rybí polévky a především dary moře jako ústřice, krabi, raci, langusty, sépie, chobotnice aj. Samostatnou kapitolou jsou těstoviny, které mají asi 400 druhů – nejznámější jsou špagety, tagliatelle, lasagne či raviloli. Na severu Itálie se hojně používá i rýže, nejen na přípravu rizota a polévek. Nejznámějším pokrmem je pizza, která se připravuje z mouky, soli, kvasnic a olivového oleje. Ze zeleniny se připravují čerstvé saláty nebo dušená příloha k masu, rybám atd. Italové vynikají v přípravě chřestu, rajčat, paprik, lilků, cuket. Vyhlášené jsou taktéž kvalitní salámy a uzeniny – typická sušená šunka prosciutto, pancetta, mortadella. Světoznámé vynikající sýry jako parmazán (využívaný převážně na těstoviny), mozarella, mascarpone, riccota či plísňový sýr gorgonzola, pocházejí taktéž z Itálie. Svou roli hraje taktéž koření, mezi nejčastěji používané patří bazalka, oregano, petrželka, šalvěj, rozmarýn i fenykl. Oblíbená je také pravá italská smetanová zmrzlina a dezert tiramisu.

Nápoje: Před jídlem se podává aperitiv Cinzano anebo Martini, někdy také bílé šumivé víno. Po dobrém jídle je zvykem si dát silné espresso, do kterého se někdy přidává koňak či grappa. Vyhlášená jsou i kvalitní stolní vína jako sicilská Marsala či toskánská bílá stolní vína.


Italské restaurace: V každém městě, městečku i na vesnici najdete nejrůznější typy restaurací. Jak vyhlášené, luxusní podniky, tak skromné pizzerie. V italských podnicích si můžete vybrat z nepřeberného množství mezinárodních či typicky italských jídel. Oběd se podává od 12.30 do asi 14 hodin, večeře od 20 do 22 hodin, v jižní Itálii to může být i trochu později. Pokud není spropitné automaticky započítáno v ceně jídla (servizio), nechává se 10-15% z ceny číšníkovi. V Itálii je kladen důraz na vhodné oblečení do restaurace.
Důležité upozornění pro kuřáky – v italských restauracích platí zákaz kouření!!

CO SI PŘIVÉZT Z ITÁLIE DOMŮ

Itálie je také turisty oblíbená pro možnost nákupu kvalitních produktů za rozumnou cenu. Platí to nejen pro nákup oblečení, bot, kabelek či brýlí, ale také kvalitního jídla, jako je panenský olivový olej, sýry, víno, uzeniny atd. V každém městě narazíte na pouliční trhy, kde nabízejí nejrůznější koření a další potraviny. Dále je možnost nakoupit tradiční řemeslné výrobky, starožitnosti, keramiku či mramorovaný papír, které se prodávají za vysoké ceny. Itálie není zemí, kde by se o cenách dalo smlouvat. Občas se konají trhy se starožitnostmi, kde můžete o cenách smlouvat, v obchodním domě nebo na obyčejné tržnici je to nevhodné.

POŠTA

Ceny pohlednic se liší podle místa, kde byly zakoupeny. Cena se pohybuje od 0,50 eur u malých až po 0,80 eur u velkého formátu. Poštovní známky (francbolli) se prodávají na poštách a v trafikách (tabacchi), označených velkým písmenem T na tmavomodrém pozadí. Do ČR i ostatních evropských zemí se na pohlednice i dopisy do 20 g dává známka v hodnotě 0,40 euro.

logo bevagus Logo u kralegardaland park logo a awlyzarsky trenazer pro ski simulator Finální logo mensi banner Asociace českých cestovních kanceláří a agentur